Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Color has a deprecated constructor in C:\domains\biezenhutters.nl\wwwroot\templates\scouting-tc2\features\color.php on line 11
Hike and Seek jr 2016

Nieuws

Hike en seek junior 2016, door Olaf

11 t/m 13 maart 2016

Hieronder een verhaaltje over het afgelopen hike en seek junior, zoals ik dat als organisatie beleefd heb. Ik begin met een korte uitleg over wat hike en seek is en vervolgens een verslagje van de laatste week en het kamp zelf.

Hike en seek zal zaterdag gespeeld worden. De scouts krijgen een kaart met daarop ingetekend een aantal coördinaten. Ook krijgen zij een lijst met daarop nog eens 5 coördinaten van de supercheckpoints. Deze dienen zij zelf in te tekenen. Het is hierbij de bedoeling dat de seekers (leiding en stam) niet weet waar de coördinaten zich bevinden. Als alles is ingetekend zullen de scouts in groepje van twee a drie de omgeving onveilig gaan maken. Hun doel is om zo veel mogelijk punten te vinden en daar het codewoord op te schrijven.

Tegelijkertijd is het de bedoeling dat de seekers de scouts die rondlopen zoeken. Daar waar de hikers alleen maar mogen lopen mogen de seekers van zowel de fiets, de auto en de benewagen gebruik maken. Als de seekers een groepje spotten maken zij van dit groepje een foto en sturen zij een sms met het coördinaat waar de groep gespot is. De spelleiding verzamelt alle gegevens en zal een actuele tussenstand bijhouden.

Kort samengevat is het dus een dag lang verstoppertje spelen.

Voor mij begon het kamp echt op woensdag 9 maart. Deze woensdag was ik vrij van school en had dus een dag de tijd om voorbereidingen te gaan doen voor het aankomende weekend. De papierhandel werd geregeld deze dag. Dus kaarten, lijsten, postnummers en alle het papier wat er nodig was.

Donderdagochtend begon met het opladen van de eerste aanhanger met spullen bij het clubhuis. Hierbij geholpen door Rob (mijn vader). Na de tafels, banken, hudo’s en de verlichtingsset was de aanhanger vol en hebben we deze bij huis gezet. Die middag naar school geweest en verder weinig gedaan voor het kamp.

Vrijdag op school begonnen. Toen ik op school zat zijn de eerste posten opgehangen door Lars (mijn broertje) Terug uit school het laatste punt zelf opgehangen en vervolgens naar huis en de aanhanger halen. De eerste aanhanger geleegd op het kampeerveld en de ‘commandopost’ gebouwd. In deze tent zou het hoofdkwartier gevestigd worden. Toen de tent was opgezet kwam mijn eerste medeleiding en hebben we de tweede aanhanger met spullen gehaald bij het clubhuis. Nadat het kamp verder was opgebouwd en de planning gemaakt was waar welke groep kwam te staan was het al weer tijd voor het avondeten.

Vrijdagavond rond halfacht begonnen de deelnemers binnen te komen. Als eerste scouts van de Biezenhutters. Als groep kwamen vervolgens ook de scouts van van Maasdijk uit Heerenveen en de Andromeda uit Franeker aan. De avond is besteed aan het opbouwen van de tenten en het bivak. Het kennismaken met de andere scouts rond het kampvuur maakte de avond af.

Zaterdagochtend was het na een koude nacht dan zo ver. Na een ontbijt werden de laatste groepjes gemaakt en kon de strijd om de wisselbeker en de eeuwige roem losbarsten. De 15 groepjes scouts kregen hun rugnummers, kaart en coördinaten lijst. En ze gingen op pad. Het ene groepje fanatieker dan het andere maar allemaal vol enthousiasme.

Een half uurtje later was het voor de seekers zo ver om te vertrekken. De fietsen werden bij een aantal op de fietsendrager gezet en vol goede moet ging iedereen op pad. Voor mij als organisatie was dit het moment om even op adem te komen en voor te bereiden op de avond. Hierbij heb ik overdag hulp gekregen van Joost. Om te beginnen maar een rondje naar het clubhuis om de vergeten spullen op te halen en een kopje koffie te drinken. Ondertussen was het lunchtijd en zijn we door een seekersgroepje uitgenodigd om te gaan lunchen.

De rest van de dag heb ik met de auto rondgereden met Joost door het speelgebied en als vliegende brigade gezorgd dat de groepje wat te drinken en een koekje kregen. Daarbij zijn ook de seekers niet vergeten.

Om halfvijf was het tijd om de aanhanger met banken en tafels naar de parkeerplaats van het canadameer te brengen. Hier werd voor ons een voortreffelijke maaltijd gekookt door Rob en Anita (mijn vader en moeder) en hebben de scouts energie opgedaan voor het laatste stukje.

’s Avonds was het tijd om bij een vuurtje te zitten en wat te snoepen en te drinken. Tegelijkertijd was het voor mij tijd om met hulp van de medeleiding de codewoorden van de groepje te controleren. Hierbij was al snel duidelijk welk groepje er gewonnen had maar voor de wisselbeker van de beste groep moest er nog gerekend worden.

De volgende ochtend was het na een wederom koude nacht tijd om alles te gaan opruimen. Maar niet nadat Rob eieren met spek voor iedereen had gebakken en iedereen een stevig ontbijt had gehad.

Rond kwart voor elf was alles opgeruimd en was het tijd voor het belangrijkste van het hele weekend. Namelijk de prijsuitreiking. Ik ga hier niet de hele stand opschrijven maar het groepje van Jelle, Fabian en Jasper heeft met behoorlijke overmacht gewonnen. De wisselbeker is dit jaar bij de Biezenhutters gebleven met een gemiddelde van 225 punten per groepje. De beste seekers werden dit jaar geleverd door scouting van Maasdijk.

Nadat alles op de kamperplek was opgeruimd is er door mijn medeleiding nog een rondje door het bos gedaan om de posten allemaal weer op te halen. Ook mijn ouders en mijn broertje hebben een rondje gedaan. Hierbij heeft Lars nog een goede daad verricht door een auto van een toerist uit de blubber te trekken.

Ik wil graag het laatste gedeelte van dit stukje gebruiken om wat mensen te bedanken voor het helpen want zonder hen was het nooit gelukt. Dus: Lars, voor het regelen van de sms-server, het ophangen van briefje en het helpen in het weekend. Rob, voor het doen van de boodschappen, het koken, het opbouwen van het kamp en het schoonmaken na afloop. Anita, voor het doen van de boodschappen en het koken. Herman en Ineke, voor het beschikbaar stellen van het weiland.

Volgend jaar wordt hike en seek junior georganiseerd door een andere groep. Ook dan hoop ik er weer bij te zijn, maar dan als seeker